Is het alweer een tijd geleden dat je voor het laatst je cv hebt bijgewerkt? Weet jij welke werkervaringen en prestaties je moet opnemen in je cv? En welke daarvan precies relevant zijn voor de vacature waarop je wilt reageren? Oftewel hoe maak je een cv? Misschien heb je de meest recente cv-regels en trends wel over het hoofd gezien of weet je niet of je cv uit één of twee pagina’s moet bestaan. Met behulp van deze 7 tips is je cv maken een koud kunstje.
Hoe maak je een cv?
Ongetwijfeld heb je het internet afgespeurd. Je vindt er honderden artikelen met cv-tips, terwijl je er maar één wilt hebben. Wij hebben daarom de ultieme lijst opgesteld waarmee je een top-cv kunt presenteren aan je potentieel nieuwe werkgever. Deze week gaat de checklist over het onderdeel ‘Vertel je verhaal.’
1. Je cv hoeft niet alles te bevatten
Je cv hoeft niet elke werkerva r ing te bevatten die je ooit hebt gehad. Het is geen uitgebreide lijst van je werkervaring, maar een marketingdocument. Jij wilt jezelf verkopen als de beste persoon voor de vacature. Dat houdt in dat je bij elke vacature waarop je reageert de meest relevante prestaties, werkervaringen en vaardigheden benadrukt voor die specifieke baan. Zo laat je zien dat jij the right (wo)man for the job bent.
2. Hou voor jezelf een totaaloverzicht bij
We gaan ervan uit dat je op meerdere vacatures reageert. Zoals hierboven vermeld, zul je daarom ook verschillende cv’s opsturen. Met andere woorden: je speelt met je persoonlijke informatie. Om bij te houden wat je aan wie verstuurt, is het slim om een basisdocument aan te maken en bij te houden. In dit document is alle informatie rondom jouw carrière opgenomen. Al jouw prestaties, werkervaringen en vaardigheden komen hier aan bod — en dat kan niet uitgebreid genoeg. Licht in dit document alle posities die je tot nu toe hebt bekleed toe en breng nuances aan. Vergeet niet de speciale projecten waaraan je hebt meegewerkt te benoemen, net als je opgedane vaardigheden per baan en je behaalde diploma’s. Het voordeel van dit basisdocument? Je kunt direct inspiratie opdoen wanneer je een cv aan het samenstellen bent voor een bepaalde vacature. Sterker nog, je hoeft alleen maar te kopiëren en te plakken.
3. Het beste van jezelf komt boven de vouw
Je zit in je meest comfortabele stoel de krant te lezen, een uur later bekijk je je favoriete nieuws- en amusementsites op je laptop. Ondertussen google je naar wat last-minute-nieuws. Wat is het eerste wat je bij al deze activiteiten doet? Juist, de informatie boven de vouw bekijken. In plaats van de hele krant te lezen, lees je eerst de headlines. In plaats van de hele nieuwssite door te spitten, check je alleen de koppen bovenaan de pagina. In plaats van alle zoekresultaten aan te klikken, bekijk je alleen de top 5. Waarom? Aan de hand van deze informatie vorm je een eerste indruk en filter je. Filteren is belangrijk, anders stel je jezelf bloot aan een overvloed aan informatie. Je filtersysteem werkt eenvoudig en effectief: alleen als de informatie boven de vouw je bevalt, lees je verder. Het werkt precies hetzelfde bij je cv. Ook je toekomstig werkgever filtert op deze manier. Het is jouw taak om ervoor te zorgen dat je beste ervaringen en prestaties zichtbaar zijn in de bovenste helft van je document. Dit is de informatie die als eerste wordt bekeken — op basis hiervan bepaalt jouw toekomstige werkgever of hij of zij beslist door te blijven lezen, of je cv aan de kant legt. Het is daarom belangrijk je beste en meest relevante ervaringen bovenaan te plaatsen.
4. Vermijd algemene uitspraken
Algemene uitspraken helpen jouw cv niet naar een hoger niveau. Je kunt ze gebruiken wanneer je een grote carrièreswitch maakt en je voorgaande werkervaringen niet aansluiten bij de vacature waar je geïnteresseerd in bent, maar in andere situaties voegen ze niets toe. We hebben het over statements als: ‘Mijn doel is om een aanwinst te worden van een bedrijf waar ik ten volle mijn vaardigheden kan ontplooien en verdere werkervaring op kan doen. Bovendien ben ik gebrand om een bijdrage te leveren aan de kwaliteit en productiviteit van het bedrijf.’
‘Op zoek naar een positie als System Engineer.’
Vaardige, enthousiaste en betrouwbare ICT’er op zoek naar een positie die het beste mijn ervaringen, vaardigheden en soft skills reflecteert.
5. De volgorde is omgekeerd chronologisch
Ben je op zoek naar de juiste opbouw van al je relevante werkervaringen en vaardigheden op je cv? De omgekeerd chronologische volgorde is de veilige keuze. Je meest recente werkervaring en opgedane vaardigheid komt als eerst.
6. Het ideale cv is bij voorkeur maar één pagina lang
Bestaat het ideale cv nu uit één of uit meer pagina’s? Dit is op het internet een veel terugkomende vraag. Het blijkt dat streven naar het maken van een cv bestaande uit één pagina de beste keuze is. Je zult namelijk zien dat wanneer het streven één pagina is, je automatisch gedwongen wordt om informatie zo beknopt mogelijk te presenteren. Heb je genoeg relevante en belangrijke werkervaringen, trainingen en vaardigheden die twee pagina’s in beslag nemen, dan moet je natuurlijk voor twee pagina’s gaan.
Is je cv gereed? Sla dan je cv op als pdf!
7. Overweeg online te gaan
De rode draad van dit artikel is dat je je verhaal zo goed mogelijk vertelt. Zodanig goed, dat je toekomstig werkgever niet anders kan dan concluderen dat jij de beste persoon bent om de vacature in te vullen. Zit je in de knoop met punt 6? Lukt het je écht niet om je verhaal in één pagina te vertellen of moet je visuele voorbeelden van je werk laten zien? Dan kun je verwijzen naar je eigen website. Je kunt de belangrijkste details in je cv opnemen en een link naar je persoonlijke site plaatsen. Daar kun je dieper ingaan op wat jou de ideale kandidaat maakt.
Ga jij een cv maken dat je verder brengt?
Met bovenstaande tips moet je een eind kunnen komen hoe je een cv moet maken. Met een goed cv heb je meer kans op een mooie baan. Als je zorgt dat je ook het voeren van een sollicitatiegesprek goed onder de knie hebt, ziet je toekomst er zonnig uit.