Solliciteren is voor de meeste mensen niet een favoriete bezigheid. Bovendien kost het best wel wat tijd om het goed aan te pakken. Je hebt een up-to-date cv nodig en natuurlijk een pakkende motivatiebrief of sollicitatiebrief. Heb je een motivatiebrief voorbeeld nodig, zodat je precies weet hoe je een motivatiebrief kan schrijven en wat erin moet staan? Dan hebben wij iets waar je ongetwijfeld wat mee kunt. Natuurlijk is het belangrijk dat jij je eigen draai geeft aan je motivatiebrief. Voorbeelden zijn ter inspiratie, maar hebben nog jouw eigen magic touch nodig waarmee je het helemaal van jezelf kunt maken. Toch zijn er basisprincipes die je direct al een eind op weg helpen bij het schrijven van een motivatiebrief. We leggen in dit artikel precies per alinea uit wat er in je motivatiebrief zou moeten staan, geven je gerichte motivatiebrief tips voor het schrijven en sluiten af met een kant-en-klaar motivatiebrief voorbeeld.
Wat betekent motivatie?
Als je gevraagd wordt om een motivatiebrief te schrijven, is je eerste vraag misschien wel: wat betekent motivatie? Wat wordt er precies met motivatie bedoeld? Je motivatie is je drive, je drijfveer, de reden die je hebt of voelt om iets te doen of te willen. Het is de achterliggende pushende kracht. Je kunt dat vervolgens weer onderverdelen in intrinsieke motivatie en extrinsieke motivatie. Maar hoe maak je dat duidelijk, wat moet er precies in een motivatiebrief staan en hoe bouw je een motivatiebrief op?
Hoe schrijf je een motivatiebrief?
Het ene bedrijf vraagt specifiek om een motivatiebrief te schrijven, terwijl het andere bedrijf juist specifiek vraagt om een korte motivatiebrief of om een sollicitatiebrief te schrijven. Heel eerlijk? Er is in de praktijk weinig verschil. Je vertelt namelijk in beide brieven wie je bent en wat je kan. En natuurlijk waarom dat samen precies de formule is waarmee je het bedrijf waar je solliciteert kan helpen om tot de next level te komen. Wél leent een motivatiebrief zich er bij uitstek voor om wat meer de waarom-vragen te benadrukken. Bedenk wat je intrinsieke motivatie is, dit maakt het makkelijker om te motiveren waarom je specifiek voor dit bedrijf wil werken en waarom in deze functie? Leg de nadruk bij het schrijven vooral op je werkervaring en achtergrond. Bij een sollicitatiebrief kun je meer nadruk leggen op een andere waarom-vraag. Namelijk waarom het bedrijf jou zou aannemen. Het is het mooist als dit subtiel duidelijk wordt uit je tekst. Feit blijft overigens wel dat beide in elke brief een plek zouden moeten hebben.
Vind hier meer do's en don'ts voor het schrijven van een motivatiebrief
Een open sollicitatiebrief schrijven? Zo pak je dat aan!
Hoe maak je een motivatiebrief?
Een goed begin bij het maken van een motivatiebrief is: inspiratie opdoen! Begin daarvoor met het bekijken van de website van het bedrijf. De kans is groot dat je daarmee direct een leuke insteek voor je brief vindt of een interessant topic waar je op in kunt haken. Bekijk ook je oude sollicitatiebrieven en motivatiebrieven nog eens. Vaak zijn er wel wat zinnen die je kunt hergebruiken bij het schrijven van je motivatiebrief, maar wees wel kritisch! Pak ook de vacature er nog eens bij. Vind je daar nog dingen die je interessant vindt om et benoemen? Zo heb je al een mooie basis, tijd om de motivatiebrief te schrijven!
De lay-out van je motivatiebrief
Je kunt natuurlijk niet als motivatie een kladje inleveren bij het bedrijf waar je gaat solliciteren. Je telefoonnummer op een bierviltje werkt goed in de kroeg, maar niet als je een baan wil bemachtigen aan de hand van een motivatiebrief. Dus denk even terug aan hoe je dat ook alweer geleerd hebt vroeger. De opbouw en lay-out van een motivatiebrief is als volgt:Bovenaan komt de verwijzing naar jezelf:
Dhr. M. van Rooijen, MSc _(jouw naam en als je die hebt ook je titel)_Apollolaan 171 _(jouw straatnaam)_1077 AS Amsterdam (jouw postcode + woonplaats)
Daaronder komen de adresgegevens van het bedrijf waar je solliciteert:
Bedrijf _(naam bedrijf)_T.a.v. dhr. M. Jansen _(T.a.v. naam contactpersoon – let op: t.a.v. schrijf je met hoofdletter)_info@bedrijf.nl (adres of bijvoorbeeld een e-mailadres)
Tip: Soms staat heel duidelijk in de vacaturetekst aan wie je de motivatiebrief moet adresseren. Het is alleen een misvatting om je motivatie regelrecht te adresseren aan bijvoorbeeld degene die genoemd wordt als contactpersoon, om bij informatie over de openstaande vacature te bellen. Dat is niet per definitie de persoon met beslissingsbevoegdheid. Twijfel je tot wie je je moet richten? Je kunt hier ook prima ‘T.a.v. Afdeling Personeelszaken’ zetten, dan zit je altijd goed.Tip 2: Steeds vaker komt het voor dat je nergens een adres kunt vinden. En je stuurt de motivatiebrief ook eigenlijk nooit meer per post, maar bijna altijd digitaal. Het is dan ook prima om in plaats van een (post)adres, hier slechts een website neer te zetten of het e-mailadres waar je jouw motivatiebrief naartoe mailt.Daaronder met een witregel ertussen, komen jouw woonplaats en de datum:
Amsterdam, 3 juli 2018
Zet ook het onderwerp specifiek in je motivatiebrief:
Betreft: Sollicitatie Senior PHP Developer (Vacaturenummer: 126583)
Tip: Als het om een open motivatiebrief gaat, kun je dat ook in deze onderwerpregel kwijt. Wordt er specifiek gevraagd om een vacaturenummer te vermelden? Ook daar is deze regel heel handig voor.Tip 2: Maak er niet iets heel creatiefs van, maar wees zakelijk en concreet.Daaronder komt dan de aanhef van je motivatiebrief. Doorgaans wordt de ouderwetse manier nog steeds het meest gewaardeerd. Je zit dan in elk geval altijd safe:
Geachte heer of mevrouw, of Geachte heer De Lange,
Tip: Als je hier een naam schrijft waar een lidwoord vóór staat, schrijf je die met een hoofdletter (zoals in het voorbeeld hierboven).Tip 2: Zet hier als het even kan de contactpersoon neer. Weet je die niet en heb je je motivatiebrief geadresseerd aan de afdeling Personeelszaken, kies dan voor geachte heer of mevrouw.
Wil je jouw creativiteit laten zien in je sollicitatiebrief? Zie ook ons moderne sollicitatiebrief voorbeeld
Hoe begin je een motivatiebrief?
Een goede motivatiebrief begint met een inleiding waarin je liefst direct laat zien dat je al wat weet van het bedrijf. Het liefst met een pakkende openingszin. Mensen vinden het niet alleen leuk om over zichzelf te praten, over jezelf lezen werkt ook goed. Dus maak daar handig gebruik van! Bovendien kun jij daarmee meteen laten zien dat je een motivatiebrief op maat hebt geschreven en je hebt verdiept in het bedrijf. Je kunt je motivatiebrief bijvoorbeeld openen met de slogan van het bedrijf en daar op inspelen. Of een mooi citaat. Wees vooral ook (passend) creatief waar mogelijk, dan zorg je er in elk geval voor dat je brief eruit springt.
Wat moet er in een motivatiebrief?
In de tweede alinea van je motivatiebrief komt te staan wie je bent. Let erop dat je niet een opsomming maakt van je cv, maar hier ook toelicht wie je bent, wat jouw manier van werken kenmerkt en wat jou motiveert in je werk. Het mooiste is als je direct een vertaalslag kunt maken. Dus vertellen wat jij kan en waarom dat voor dit bedrijf zo goed van pas kan komen.
Afsluiting motivatiebrief
De laatste alinea van je motivatiebrief leent zich mooi om nog even toe te lichten waarom je graag bij dit bedrijf zou gaan werken. Gebruik dit ook vooral niet als een negatieve alinea. Veel mensen zetten bijvoorbeeld iets neer als: omdat mijn huidige baan mij helaas weinig uitdaging meer biedt (…). Zeker niet doen! Ook niet iets als: een fulltime baan kan ik helaas niet invullen, parttime zou mij beter uitkomen. Eveneens: not done! Richt je op positieve zaken. Ongetwijfeld heb je je overwegingen, maar die bewaar je voor het gesprek. Daar kun je alles uit je motivatiebrief nog eens toelichten en benoemen wat er nog niet gezegd is.
Slotzin motivatiebrief
Eigenlijk is de laatste alinea niet echt een alinea, maar een afsluitende slotzin. Je hebt hier een paar opties, maar veel variatie is er eigenlijk niet. Het komt meestal neer op onderstaande:
Graag kom ik mijn motivatiebrief toelichten in een gesprek. Binnenkort neem ik contact met u op om te zien of wij hiervoor een afspraak kunnen maken.
Tip: Het is goed om de bal bij jezelf te houden en niet te verwachten dat jij hem naar de overkant hebt geschopt en zij nu aan zet zijn. Dus geef aan dat je zelf op zult bellen om te informeren naar wat ze van je motivatiebrief vonden. Misschien verwacht je wel dat het bedrijf al eerder contact op zal nemen, maar het is altijd goed om proactief te zijn en jezelf ook zo te presenteren.
Voorbeeld motivatiebrief: de bijlages
Er is één bijlage die je altijd toe moet voegen en die je ook onderaan je brief kunt noemen: je cv. Maar misschien heb je nog meer om als bijlagen toe te voegen, bijvoorbeeld een portfolio. Uiteraard stuur je dat dan ook mee, passend bij de vacature waar je naar solliciteert. Een hobbymatig project van scrapbooken mag je achterwege laten. Maar is je hobby iets dat ook matcht bij het bedrijf – bijvoorbeeld omdat je daarmee je affiniteit met de sector kunt laten zien – dan noem je dit natuurlijk wel! Ga je bij een fotobedrijf werken, komt de liefde voor scrapbooken misschien nog wel van pas.
Extra motivatiebrief tips
- Spelfouten of kromme zinnen zijn nog altijd een no-go. Laat je motivatiebrief altijd door iemand checken!
- Probeer niet te grappig of bijdehand te zijn in je motivatiebrief, vooral niet als dit niet gepast is.
- Make your words count. Zorg ervoor dat elke zin die je schrijft, van waarde is. Lees je brief nog eens heel kritisch door. Val je in herhaling, is het eigenlijk niet relevant etc.? Schrappen!
- Wees altijd positief. Alle woorden met een negatieve klank (helaas, moet, gedwongen, jammer etc) horen niet thuis in je motivatiebrief.
- Zorg dat je motivatiebrief past bij het bedrijf. Schrijf je er 1 voor 100 verschillende bedrijven? Het valt direct op. Pas altijd ergens iets aan zodat de brief toch enigszins uniek is.
- Wees professioneel in je manier van schrijven, de lay-out en inhoud. Dus geen kinderlijk e-mailadres, geen Comic Sans en geen bijbaantje van 15 jaar geleden.
- Tot slot: Zorg voor een korte motivatiebrief. Recruiters besteden slechts beperkt tijd aan je brief dus zorg ervoor dat je kort en bondig schrijft. Soms vragen bedrijven zelfs specifiek om een korte motivatiebrief of is de lengte specifiek vermeld.
Korte motivatiebrief voorbeeld: solliciteren bij Nike
Heb je al onze motivatiebrief tips in je opgenomen, dan kun je vast een goede motivatiebrief op (digitaal) papier krijgen. Wij hebben er ter inspiratie eentje voor je opgesteld voor een functie als front-ender bij Nike, maar kijk vooral wat we allemaal aan toffe vacatures open hebben staan op dit moment bij &Work.
Dhr. M. van Rooijen, MSc Apollolaan 171 1077 AS Amsterdam
Nike T.a.v. dhr. M. de Lange, MSc www.jobs.nike.com
Amsterdam, 11 juni 2018
Betreft: Sollicitatie Front-end Developer
Geachte heer De Lange,
‘Bring inspiration and innovation to every athlete in the world’. Bij Nike draait alles om het bedienen van atleten. Waarbij een atleet iedereen met een lichaam is. Of je nu op topniveau sport of recreatief: wat je draagt en gebruikt werkt met je mee. Elastisch sneldrogend materiaal, dat niet kapotscheurt als er in een match aan getrokken wordt. Schoenen die je voeten ondersteunen bij elke stap die je zet. Omdat elk detail telt. Net als de sporters die ze dienen, kiest Nike niet voor geleidelijke groei, maar moonshots met bijbehorende risico’s. Dat kan alleen met topklasse talent; creatief en eigenzinnig. Wat samen een ijzersterk team vormt. Met jarenlange ervaring als developer én als groot sportliefhebber verwacht ik een waardevolle bijdrage te kunnen leveren aan de verdere ambities van Nike als front-end developer.
In de loop der jaren heb ik mij nadrukkelijk toegelegd op een zo breed mogelijke ontwikkeling binnen mijn vakgebied. Zo ben ik bedreven in HTML5, CSS3 en JavaScript en werk ik met verschillende frameworks. Ook ben ik op design-vlak niet onbekend; in mijn werk maak ik regelmatig gebruik van verschillende Adobe Creative Cloud-ontwerptools, zoals InDesign, Photoshop en Illustrator. Met regelmaat volg ik trainingen, events en paperbagsessies om up-to-date te blijven van de nieuwste technieken en technologieën. Als het om scripten gaat ben ik secuur, snel en efficiënt – en kan ik uitstekend zelfstandig uit de voeten. Tegelijkertijd ben ik een communicatief sterke teamspeler, die niet alleen graag kennis vergaart, maar dit ook deelt met anderen. Nadenken over wensen, zowel in- als extern binnen mijn discipline, maar ook beleidsmatig of op het vlak van bijvoorbeeld design, vind ik een waardevolle aanvulling op andere dagelijkse werkzaamheden.
Nike is meer dan een merk, het is bijna een religie. Maar dan wel één voor iedereen. Een gezamenlijk statement: voor jong en oud, licht en donker, man en vrouw. Moslim, christen of atheïst… Groot geworden door inzicht, grenzeloze ambitie en inspiratie, durf om buiten de gebaande paden te stappen en een ‘electric atmosphere’. Uit sporten haal ik zelf ook dagelijks mijn inspiratie en energie om te kunnen vlammen in mijn werk en leven. Bij Nike kan ik al mijn opgedane ervaring en bagage bundelen in een baan die meer dan goed bij mij zal passen, door als front-end developer in een multidisciplinair team bij te dragen aan de moonshots van dit inspirerende sportmerk.
Natuurlijk licht ik met alle plezier mijn motivatie en ervaring toe in een persoonlijk gesprek. Binnen twee weken zal ik contact opnemen om te zien of u geïnteresseerd bent in het maken van een afspraak hiervoor.
Met vriendelijke groet,
Martijn van Rooijen
Bijlage: Curriculum Vitae