De comfortzone. Iedereen heeft er een, maar weinig mensen weten precies waar hun comfortabele zone ophoudt en het avontuur begint. Het is natuurlijk heerlijk als jouw huidige baan aanvoelt als een warm bad. Maar pas op dat je niet te gehecht raakt aan je vertrouwde plek. Het kan je ontwikkeling namelijk flink in de weg zitten. Een nieuwe baan, met nieuwe uitdagingen en nieuwe collega’s, kan jou uit de sleur trekken. Voor veel mensen ligt solliciteren op een nieuwe baan helaas ver buiten de comfortzone. Om je in dit proces te helpen, en omdat we begrijpen dat solliciteren echt geen hobby is, hebben we een vierdelig stappenplan voor je om buiten je comfortzone te stappen. Zónder dat je je eigen grenzen overschrijdt. Het is de bedoeling dat je door middel van de volgende tips stapje voor stapje buiten je comfortzone kunt treden. Bepaal zelf hoe snel je dit doet, en waar je de nadruk op legt.
Stap 1. Een nieuwe baan of niet? Vraag dit eerst af
Wanneer jouw huidige baan te weinig uitdaging biedt of je niet de mogelijkheid geeft om trainingen / opleidingen te volgen is het tijd om de voor- en nadelen eens op een rijtje te zetten. Welke stappen wil je nog maken in je carrière en gaat dit lukken bij het bedrijf waar je nu zit? Kun je werken met de tools en technieken van jouw voorkeur? Wat ook niet onbelangrijk is, is de bedrijfscultuur. Zit je op je plek en wil je graag bijdragen aan de toekomst van het bedrijf waar je op dit moment werkt? Of zie je geen ambitieuze plannen tot stand komen en blijft het bedrijf achter in de digitale revolutie? Dit zijn allemaal vragen die je jezelf kunt stellen voordat je besluit of je wel of niet de stap buiten je comfortzone gaat wagen. Als je dit gaat doen, bedenk dan goed dat aan elke beslissing voor- en nadelen kleven maar dat dit geen reden is om de stap niet te nemen!
Stap 2. Solliciteren kan iedereen leren
Alles wat je voor het eerst doet of nog niet vaak gedaan hebt is spannend. Zo werkt het ook met solliciteren. Maar net als fietsen, kun je ook dít leren. Gelukkig maar, want je gaat het hoogstwaarschijnlijk nog wel een aantal keer moeten doen in je leven. Zelfs als dit buiten je comfortzone ligt. Wanneer je nadenkt over een nieuwe baan, maar huiverig bent voor het sollicitatieproces, is het belangrijk om de voordelen van deze nieuwe baan goed in gedachten te houden. Denk aan de grote uitdagingen die je te wachten staan, de nieuwe inzichten die je gaat opdoen en de versnelde ontwikkeling die je door gaat maken. Allemaal factoren die bijdragen aan jouw carrièreplan. Heb je de beslissing gemaakt en ga je voor die nieuwe baan? Dan is een goede voorbereiding het halve werk. Zodra jij in kaart hebt gebracht wat een sollicitatieprocedure inhoudt, kun je je strategie hierop aanpassen. Op deze manier verleg je op een subtiele manier de grenzen van jouw comfortzone.
Sollicitatiebrief
Oké je hebt een vacature gevonden waarop je graag wil solliciteren. Hoe schrijf je dan een goede sollicitatiebrief? Lees hier meer over in ons artikel over het schrijven van een modern sollicitatiebrief.
Sollicitatie mail
Als je gebruik maakt van een e-mail sollicitatie, verstuur dan een eenvoudige maar formele tekst naar je toekomstige werkgever. Vermeld hierbij in de onderwerpregel om welke vacature het gaat. Je CV en sollicitatiebrief kan het beste als DPF of Word bestand worden opgeslagen.
Geachte meneer/mevrouw {naam}, Hierbij solliciteer ik naar de functie van {functietitel}. In de bijlage vindt u mijn sollicitatiebrief en cv. Met vriendelijke groet, Emiel Smith Hoofdweg 23 1194 GH Amsterdam Tel: 06-1392354
Stap 3. Het sollicitatiegesprek voorbereiden
Het moment waarop jij op het punt staat om je sollicitatie te versturen betreed je jouw danger zone. Je doet iets waar je zenuwachtig van wordt, of misschien wel stress van krijgt. Logisch. En daarom ook helemaal niet erg! Maar het gevoel dat je het toch maar gedaan hebt verdient net zo goed een plek. Je bent namelijk bewust buiten je comfortzone gestapt en mag daar best even trots op zijn. Maar dan, het sollicitatiegesprek. Met een beetje geluk word je uitgenodigd voor een gesprek bij je toekomstige werkgever. Jezelf kennende weet je of je hier stress van krijgt, of dat je er zonder moeite instapt. Is het sollicitatiegesprek al buiten je comfortzone of sta je op de eerste werkdag pas in je danger zone? Dit is goed om te beseffen voordat je het gesprek ingaat. Laat je voorbereiding daarom afhangen van jouw antwoord op de vraag. Ligt solliciteren wáy buiten je comfortzone? Geen probleem, met een beetje hulp en de juiste voorbereiding verschijn je straks vol goede moed op je gesprek. Je hebt namelijk echt wel wat te bieden. Solliciteren voor jou geen probleem, maar zie je nu al op tegen je eerste werkdag bij je nieuwe werkgever? Ook dit kun je met een beetje positiviteit en zelfvertrouwen wel aan. Kijk vooral niet te ver vooruit. Bedenken wat er allemaal zou kunnen gebeuren kan je alleen maar tegenhouden, bedenken wat je ervan kunt maken kan je daarentegen een stuk verder helpen.
Het tweede sollicitatiegesprek
Je bent uitgenodigd voor een tweede sollicitatiegesprek. Gefeliciteerd! Je hebt hiermee al heel wat concurrenten achter je gelaten. Vaak is dit bij een andere persoon binnen de organisatie en ga je dieper in op je functie waarop je hebt gesolliciteerd.
Stap 4. Vind nieuwe inzichten en denk na over arbeidsvoorwaarden
Je kunt niet worden wie je wilt zijn door te blijven wie je nu bent. Om te kunnen groeien, moet je risico’s nemen. Met risico’s bedoelen we natuurlijk niet bergbeklimmen zonder zekeringen, maar simpelweg de stappen die je buiten je comfortzone zet. Bij elke nieuwe stap die je buiten je comfortzone zet is het afwachten wat de consequenties zijn. Neem van ons aan dat deze consequenties je zeker gaan bevallen. Het voordeel van risico nemen is dat je nieuwe inzichten opdoet, die je zonder het nemen van dit risico niet had opgedaan. Op deze manier groei je als persoon en heb je de grenzen van je comfortabele cirkel weer een stukje opgeschoven. Ook als het aankomt op een nieuwe baan kan het zetten van een spannende stap heel waardevol zijn voor je persoonlijke ontwikkeling. Zeker op de arbeidsmarkt is het namelijk erg belangrijk geworden dat je je als specialist blijft ontwikkelen, en meegaat met de nieuwste trends.
Onderhandelen over het salaris, de werktijden of de arbeidsvoorwaarden
Na het voeren sollicitatiegesprekken is het tijd om na te denken over welke arbeidsvoorwaarden jij belangrijk vindt. Hoeveel je wilt verdienen wordt bijvoorbeeld al gevraagd tijdens je eerste of tweede gesprek en is dus belangrijk om van te voren al over na te denken. Onderhandelen over arbeidsvoorwaarden is tijdens je gesprek ook normaal en kan zeker iets opleveren als je van te voren als bepaalde eisen hebt.
Ten slotte: Kijk voorbij je comfortzone
Het cliché luidt niet voor niets het leven begint aan het einde van je comfortzone. Durf te solliciteren en ontdek welke mogelijkheden een nieuwe baan jou te bieden heeft!