Vaak hebben werknemers niet door hoe waardevol het kan zijn om binnen een functie zichzelf te blijven ontwikkelen. Niet alleen heeft het enorme voordelen voor de kwaliteit van je werk, je vakinhoudelijke kennis en je efficiëntie, jezelf blijven ontwikkelen in je carrière heeft ook grote voordelen voor je leven buiten werk. De tijd die je investeert in bijvoorbeeld een uitdagende opleiding naast je baan, een online cursus of een pittige training is het dubbel en dwars waard. Naast een blije werkgever krijg je er zelf ook een hoop voor terug.
Denk dus bij ‘ontwikkeling’ voorbij je carrière; denk aan de toekomst, je sociale leven, je familie en je gezondheid. Deze factoren hangen namelijk allemaal met elkaar samen. De kennis die je tijdens een ontwikkelproces binnen je functie opdoet gaat niet verloren zodra je het kantoor uitstapt. In tegendeel, je neemt waardevolle inzichten mee naar huis. Je leert kritisch na te denken over aspecten die niets te maken hebben met je werk maar wel een grote rol spelen in je leven en -misschien het aller belangrijkste- je leert jezelf steeds beter kennen. Kijk dus op een andere manier naar de ontwikkelmogelijkheden die je aangereikt krijgt en zoek ze vooral actief op.
Doorgroeien is meer dan een nieuwe functietitel
Het is een grote valkuil om je carrière volledig los te zien van je leven erbuiten. Doorgroeien binnen je baan betekent dan een nieuwe functietitel, misschien een hoger salaris en waarschijnlijk meer verantwoordelijkheden. Maar wanneer je doorgroeien ziet als iets wat jou als persoon ook behoorlijk beïnvloedt, gaat het voorbij de grenzen van je carrière. Als het goed is werk je namelijk niet omdat je nu eenmaal geld moet verdienen. Het liefst werk je omdat je het leuk vindt, je er voldoening uithaalt en er een salaris voor ontvangt waarmee je dingen kunt doen die je óók leuk vindt maar geen geld voor krijgt. Werk en privé zijn dus wel degelijk flink met elkaar verweven – of we het nu willen of niet.
‘Je werk niet mee naar huis nemen’ is in veel opzichten een goed advies, maar het is soms juist goed om de ervaringen die je op werk opdoet mee te nemen naar huis. In het geval van een ontwikkeltraject is het namelijk van groot belang dat je de nieuwe kennis die je opdoet en de inzichten die je vergaart -zowel vakinhoudelijk als persoonlijk- niet bij de drempel van de deur achterlaat zodra je naar huis gaat. Idealiter neem je ze mee in je levenshouding, de keuzes die je maakt en gebruik je ze om daadwerkelijk als persoon te groeien. Dit is in feite de enige manier om alles uit je doorgroeimogelijkheden te halen.
Waarom is een ontwikkeltraject zo belangrijk?
Vaak heeft een ontwikkeltraject alles te maken met uitdaging en ambitie. Een ontwikkeltraject of 'growth plan' zet in heldere lijnen uiteen wat je als werknemer moet doen om de volgende stap in je carrière te kunnen maken. Dit gaat vaak gepaard met een opleiding, trainingssessies of bijvoorbeeld een onderzoek. Voldoen aan de gestelde benchmarks in een ontwikkelplan betekent een stap dichter bij een nieuwe functie, meer verantwoordelijkheid, nieuwe tooling of een ander streven. Dit heeft uiteraard direct effect op je huidige functie. Maar wie zegt dat je hier niet een hoop van meeneemt in je leven buiten je werk? Onbewust heeft het stimuleren van hersencellen door middel van de verschillende stappen in je ontwikkeltraject een positief effect op veel meer dan alleen je carrière.
Leiderschap, discipline, management – allemaal vaardigheden die buiten je werk ook van grote waarde zijn, als je er open voor staat. Jezelf ontwikkelen in je carrière is namelijk weinig waard als jij als persoon niet mee ontwikkelt. Het klinkt misschien tegenstrijdig -dat je ‘werk-zelf’ zich wel zou ontwikkelen maar de ‘niet-werk-zelf’ achterblijft- maar het is een grote valkuil voor veel werknemers. Door je werk structureel los te zien van je verdere leven blijven de vaardigheden die je opdoet waarschijnlijk ook gelimiteerd tot uitsluitend je carrière. Op die manier creëer je zelf een wanverhouding tussen werk en privé; in plaats van deze twee als samenspel te zien, ontstaat er een grote kloof die voor een hoop ellende kan zorgen.
Het belang van een goed uitgedacht ontwikkelplan binnen je functie heeft dus veel te maken met je gevoel van voldoening, uitdaging, relevantie en waardering. Je wordt niet alleen uitgedaagd om nieuwe dingen te proberen en waardevolle kennis op te doen die handig kan zijn voor je werk, je leert ook nieuwe vaardigheden die op persoonlijk vlak voor verandering kunnen zorgen. Een managementcursus kan je bijvoorbeeld veel leren over jouw positieve eigenschappen; waar liggen jouw grenzen, wat is jouw manier van mensen aansturen en op welke manier ga je om met druk? De antwoorden op deze vragen helpen je bij verdere stappen in je carrière én bij talloze situaties daarbuiten.
Ontwikkeling optimaal benutten
Dat een ontwikkeltraject belangrijk is staat vast, maar welk effect het vervolgens kan hebben op je leven buiten je werk is voor een groot deel aan jou. Door te zoeken naar mogelijkheden die jou echt helpen groeien –dus niet de opties die makkelijk en vertrouwd zijn- vergroot je de waarde van een ontwikkeltraject. Veel bedrijven bieden werknemers een ontwikkeltraject dat aansluit op hun ambities, doelen en interesses. Dit zijn dan ook vaak de meest effectieve manieren van doorgroeien en ontwikkeling. Een gepersonaliseerd traject helpt namelijk om persoonlijke valkuilen aan te pakken, concrete stappen te zetten in de gewenste richting en de motivatie voor het voltooien van de stappen vast te houden. Zodra je als werknemer serieus wordt genomen in je groeiwensen en de ruimte krijgt om zelf na te denken over je ontwikkeltraject zijn de mogelijkheden eindeloos. Maar als een werkgever jou in een bepaalde richting wil sturen door middel van een ontwikkeltraject -een richting die jij eigenlijk niet ziet zitten- moet je je misschien afvragen of dit jouw ideale functie is.
Het is belangrijk dat je de positieve dingen die je tijdens de ontwikkeling van je carrière opdoet meeneemt in je leven buiten je werk, en de negatieve dingen zo veel mogelijk gebruikt als leermoment. Want ook die dingen zijn erg waardevol voor je zelfkennis.
Werk en privé liggen dichter bij elkaar dan je denkt
Zoals de titel van dit artikel al doet vermoeden heeft een werkgerelateerd ontwikkeltraject veel invloed op je privéleven. Op welke manier dit is en in welke mate verschilt per persoon, maar dat het zo is staat buiten kijf. Je wordt tijdens een ontwikkeltraject namelijk geconfronteerd met jezelf - met je ambities, wensen, motivatie, intellect, vaardigheden, persoonlijkheid en nog veel meer. Het opstellen van een growth plan drukt je dus even met je neus op de feiten; wie ben ik en waar wil ik heen? Het verdere verloop van je ontwikkeltraject zegt daarnaast veel over jou als persoon. Je leert dingen over jezelf die je anders wellicht nooit te weten was gekomen en je leert dingen over anderen, wat minstens zo belangrijk is. Al deze inzichten neem je mee in je verdere leven en kun je toepassen in alle denkbare situaties. Of dit nu in je huidige functie is of op verjaardagsfeesten, familiereünies of een landelijke verkiezing – je maakt vanaf nu keuzes op basis van zelfkennis. En dit vergroot je door jezelf te blijven ontwikkelen.
Onderschat dus vooral niet het belang van persoonlijke groeimogelijkheden binnen je baan. Deze kunnen namelijk ontzettend veel voor je carrière betekenen maar ook van onschatbare waarde zijn daarbuiten. Wil je ook dieper in je persoonlijkheid dijken en erachter komen wat jouw drijft? Doe onze gratis persoonlijkheidstest.