Mocht je het nog niet gemerkt hebben - wat waarschijnlijk niet het geval is - IT’ers zijn gewild. Nergens is de baangarantie zo hoog als in de IT. Dat merken wij ook. Steeds meer bedrijven zijn op zoek naar gekwalificeerde IT’ers en zijn bereid hier veel tegenover te zetten. Denk bijvoorbeeld aan arbeidsvoorwaarden die je niet snel in een standaardpakket zult vinden. Solliciteren als IT'er opent tegenwoordig een hoop deuren voor je.
De bedrijven in ons netwerk weten dat IT’ers van alle kanten aanbiedingen krijgen en dat ze met een goed aanbod moeten komen om een specialist over te halen om bij hun te komen werken. Op vrijdagmiddag experimenteren in een AI en Tech Lab? – Of interessante reisjes naar het buitenland waar toevallig een groot tech-event plaatsvindt? Het zou zomaar onderdeel kunnen zijn van jouw pakket. Maar, voordat je kunt genieten van dit alles moet je het sollicitatiegesprek goed doorstaan. Solliciteren als IT’er is niet alleen een leuke uitdaging, het is ook een goed moment om je ambitie vorm te geven en je doelstellingen kracht bij te zetten.
Ken je positie in de markt
Jouw specialisme bepaalt natuurlijk welke banen relevant zijn voor jou. Back-end-vacatures zijn niet erg interessant als jouw vakgebied BI is en als front-ender zit je niet te wachten op PHP-vacatures. Daarom is het belangrijk om de vraag naar IT’ers uiteen te zetten; welke disciplines zijn het meest gevraagd en waar is de concurrentie het grootst. Als je dit weet kun je een goede aanpak voor je sollicitatiegesprek bepalen. Als je back-end developer bent is het waardevol om onze lijst met de meest gevraagde programmeertalen van 2019 eens te bekijken. Op basis van de actieve vacatures hebben we een lijst gemaakt met de programmeertalen die bij bedrijven het meest in trek zijn. Zit jouw taal ertussen? – ga dan je sollicitatiegesprek in met deze kennis en laat het in je voordeel werken. Maar ook de vraag naar goede front-end developers, designers, BI- en infra-specialisten groeit nog steeds hard. Zowel detacheringsbureaus als (software)bedrijven zijn altijd op zoek naar gespecialiseerde IT’ers of veelzijdige full-stackers.
Solliciteren als IT’er is bluffen
Je weet dat je gewild bent. Dit geeft jou een zekere mate van macht in het gesprek. Zonder té arrogant over te komen, kun je best een paar hoge eisen stellen aan je (mogelijk) toekomstige werkgever. Als IT’er kun je hoog inzetten tijdens je arbeidsvoorwaardengesprek. Maar ook tijdens je sollicitatiegesprek kun je al aangeven dat je graag wil doorgroeien, on-the-job nieuwe talen wil leren of thuiswerken als optie wil openhouden. Uiteraard heb je goede argumenten nodig waarom dit zou bijdragen aan jouw productiviteit en kwaliteit – dus bereid je daar vooral op voor. Het is tijdens je sollicitatie ook belangrijk om jouw unieke talenten naar voren te brengen. Heb je een voorkeur voor een taal-framework-combinatie maar wordt deze (nog) niet gehanteerd binnen het bedrijf? Geef dan aan dat je de vrijheid om taal en framework te kunnen kiezen erg fijn zou vinden. Grote kans dat er naar je geluisterd wordt. Daarnaast heb je als IT’er ook een voordelige positie als het aankomt op ‘traditionele’ arbeidsvoorwaarden. Voor veel IT’ers is een korte reistijd erg belangrijk; vaak is 30 minuten reizen al te veel. Als het bedrijf waar je solliciteert nét een stukje verder reizen is, is een goede compensatie in de vorm van vergoeding of andere voordelen geen raar verzoek.
Natuurlijk is je salaris ook een belangrijk aspect van je nieuwe baan. Ook in de IT vind je uiteenlopende salarisindicaties, die vaak na een sollicitatiegesprek pas aan bod komen. Maar op basis van de salarisindicaties van de actieve vacatures in onze database kunnen we concluderen dat IT’ers vaak aan de bovenkant zitten van het salarisniveau. Veel bedrijven zijn bereid om talentvolle IT’ers goed te betalen; ook zij weten dat IT’ers gewild zijn en dat een ander bedrijf ze zo weg kan kapen.
Je bent meer dan alleen IT'er
Net als in andere vakgebieden is de kwaliteit van je werk belangrijk, maar niet alles. Je moet als persoon ook een beetje makkelijk in de omgang zijn en binnen de bedrijfscultuur passen. Solliciteren als IT’er is namelijk niet altijd een garantie voor succes. Je kunt nog zo goed zijn in je werk, als je niet aansluit bij de mensen binnen een bedrijf is je kans op die ene baan vrij klein. Daarom is onderzoek doen naar de sfeer binnen het bedrijf, de visie en missie en de werkwijze geen overbodige moeite. Je kunt je op verschillende manieren voorbereiden op je sollicitatiegesprek. Denk bijvoorbeeld aan:
- de website van het bedrijf afspeuren;
- (eventueel) uitzoeken welke klanten ze hebben;
- de socialmediapagina’s van het bedrijf bekijken;
- zelf vragen voorbereiden.
Solliciteren als IT’er is niet altijd makkelijk maar het loont de moeite om je te verdiepen in het bedrijf waar je misschien gaat werken en uit te zoeken wat jij zou kunnen bijdragen aan hun doelstellingen. Als je dit voor jezelf op een rijtje hebt gezet, kun je jezelf zo positief mogelijk presenteren – maar blijf wel eerlijk.
Wij kunnen je helpen
Verdiep je in jouw positie in de markt en ga zelfverzekerd je sollicitatiegesprek in. Advies nodig? Onze consultants staan je graag te woord en ondersteunen je tijdens het sollicitatieproces.