Een creatieve organisatiecultuur en IT gaan hand in hand — 5 redenen waarom

Je baan echt leuk vinden is natuurlijk erg belangrijk. Je spendeert een groot deel van je tijd binnen de muren van het bedrijfspand, dus een fijne omgeving is minstens zo noodzakelijk. Of hecht jij hier minder waarde aan? Veel (IT-)bedrijven profileren zichzelf als topwerkgever met een open, gezellige, professionele, informele – ga zo maar door – organisatiecultuur. De organisatiecultuur zegt veel over een bedrijf en verraadt vaak hoe de lijnen lopen en waar de focus ligt binnen de organisatie. Zoek daarom vooral uit wat de organisatiecultuur is voordat je ergens solliciteert en bepaal of dit invloed heeft op je keuze. Hier alvast 5 redenen waarom je voor een IT bedrijf moet kiezen als een creatieve werkomgeving zoekt.

1. IT-bedrijven voorlopers in innovatie

Typerend voor veel IT-bedrijven is het tempo waarin geïnnoveerd wordt. Nergens gaat de opmars van digitalisering, integratie van nieuwe technieken en vernieuwing van methoden zo snel als in de IT. De flexibiliteit van IT-bedrijven als het gaat om aanpassingen doorvoeren en technologieën adopteren is daarom ook bewonderenswaardig. Deze flexibiliteit is overigens niet alleen in de bedrijfsprocessen terug te zien; ook de organisatiecultuur is vaak een reflectie van de techniek-gedreven instelling.

Hoe zie je dit terug?

Alles staat in het teken van ontwikkeling. Niet alleen de producten, oplossingen of software van een bedrijf worden permanent verbeterd, ook werknemers worden aan alle kanten gestimuleerd om zich breed en/of diep te ontwikkelen. Tech-bedrijven snappen dat goede, vakkundige werknemers de kwaliteit van het bedrijf bepalen. Daarom wordt er volop ingezet op een organisatiecultuur die dit mogelijk maakt.
De organisatiecultuur van IT

2. Inspirerende secundair arbeidsvoorwaarden

Tegenwoordig krijg je met een secundair arbeidsvoorwaardenpakket waarin alleen een aantal vakantiedagen, een goed pensioen en eventuele reiskostenvergoeding geboden wordt niet meer de gewenste kandidaten. Nee – er is veel meer voor nodig om de top-of-the-bill-specialisten binnen te halen. IT’ers bezitten een schaars goed: technische kennis én praktische creativiteit. Daar moet iets tegenover staan.
Wie lange tijd achter elkaar geconcentreerd code schrijft, heeft ook behoefte aan ontspanning om het brein even te refreshen. Daarom hebben veel IT-bedrijven een game-room of andere ontspanningsruimte. Waar geluncht, gespeeld en gelachen kan worden. Dit bevordert juist de productie en zorgt voor een sociale band op de werkvloer. Niet onbelangrijk voor goed functionerende scrumteams.

3. Onderzoek wordt gestimuleerd

Er zijn ook bedrijven die nóg een stapje verder gaan. IT-bedrijven met een sterke focus op innovatie en automatisering hebben veel baat bij onderzoek in verschillende technische richtingen. Om dit te combineren met een inspirerende organisatiecultuur blijkt een logische stap. Biedt digi-gekken de mogelijkheid om vrijdagmiddag los te gaan in het Artificial Intelligence Lab en kijk toe hoe de mooiste ideeën zich ontvouwen. Een aantal (Nederlandse) bedrijven heeft zo’n AI Lab al gerealiseerd en geniet van de nieuwe mogelijkheden die uit het lab rollen.
Voor de organisatiecultuur doet dit uiteraard ook veel. Niet alleen zijn IT-specialisten op deze manier bezig met nieuwe inzichten vergaren, ze experimenteren ook met mogelijkheden die het bedrijf wel eens naar een hoger niveau zouden kunnen tillen. Plezier en research kunnen dus prima door een deur!

4. Innovatie boven snelheid

Een organisatiecultuur typeert zich verder door de manier van werken; wordt er erg resultaatgericht gewerkt door middel van targets of ligt de focus juist meer op het proces? IT-bedrijven leggen vaak de nadruk op het proces. Innovatie, ontwikkeling en baanbrekende ideeën. Daar draait het om. Dat de weg hiernaartoe niet altijd vlekkeloos verloopt, wordt dan ook niet als tegenslag gezien. De organisatiecultuur binnen deze organisaties wordt daarom ook vaak als ‘vrij’ of ‘flexibel’ beschreven, waarbij de nadruk zowel op interne als externe verhoudingen ligt.
Het feit dat snelheid ondergeschikt is aan kwaliteit en ontwikkeling draagt bij aan de betrokkenheid binnen een bedrijf. Je krijgt de ruimte om te doen waar je goed in bent en het enige wat er van jou verwacht wordt is dat jouw verantwoordelijkheidsgevoel en talent in balans zijn. Zonder discipline geen resultaat, hoe getalenteerd je ook bent. Door hier op in te spelen als bedrijf kun je veel meer halen uit de expertise van specialisten. Want zodra iemand echt op z’n plek zit en betrokken is bij het bedrijf kan het talent volop stromen.
Bedrijfscultuur

5. Adhocratie verslaat bureaucratie in een creatieve organisatiecultuur

De organisatiecultuur binnen IT-organisaties is het beste samen te vatten als een ‘adhocratiecultuur’. Dit betekent iets als ‘weinig formele regels’. Vooral jonge IT-bedrijven hanteren deze cultuur en stralen hiermee creativiteit uit. Buiten de lijntjes kleuren en dingen uitproberen die anderen vaak liever overslaan. Zó ontdek je mogelijkheden.

Maar waarom werkt dit zo goed in de IT-wereld?

IT’ers zijn vaak creatiever dan over het algemeen gedacht wordt. Om werkende code te schrijven is het noodzakelijk om logisch na te denken, maar ook om oplossingen te bedenken die misschien niet voor de hand liggen. En de vrijheid om hiermee te experimenteren is essentieel voor succes. Als individu krijg je de ruimte om kwaliteiten te vergaren en als team breng je deze kwaliteiten samen. Resultaat? Kick-ass software, applicaties, producten en meer!

“Learn the rules like a pro…”

“So you can break them like an artist”, is hoe Pablo Picasso het ooit verwoorde. Dus ga op zoek naar een bedrijfscultuur waar jij de ruimte krijgt om regels te breken. Want op die manier ontwikkel jij je drie keer zo snel!

Tags: ,

Laat je vacaturetekst gratis checken

Gratis vacaturecheck

Zo vind je sneller de juiste mensen

  • Gratis tips van specialisten
  • Pakkende vacaturetekst
  • 12+ jaar ervaring

Laat je vacaturetekst checken

Plaats je vacatures op &Work
Plaats je vacatures op &Work

Direct talent vinden?

Wil jij direct het juiste talent voor jouw bedrijf vinden? Plaats je vacature op &Work en we nemen contact met je op.

Vacature plaatsen