In je zoektocht naar nieuw personeel krijgen werkgevers te maken met verschillende soorten sollicitaties; zo zijn er sollicitanten die willen verhuizen voor jouw bedrijf of sollicitanten die solliciteren op een droombaan bij een buitenlandse vestiging van je bedrijf. Ook tijdens het coronavirus (COVID-19) is het dagelijks leven sterk beïnvloedt en kiezen veel werkgevers ervoor om het sollicitatiegesprek- of kennismakingsgesprek op afstand te voeren. Ook is het soms efficiënter om een online sollicitatiegesprek te voeren als werkgever.
Er zijn grofweg drie mogelijkheden hoe je een sollicitatiegesprek op afstand kunt voeren: een sollicitatiegesprek op kantoor op anderhalve meter afstand, een sollicitatiegesprek in de buitenlucht of een online sollicitatiegesprek. Ben je benieuwd welke manier het beste bij jou past en waar je allemaal rekening mee moet houden? Wij zetten de drie verschillende gesprekken voor je op een rij.
Een sollicitatiegesprek op anderhalve meter
Een voordeel van een sollicitatiegesprek op kantoor is dat je fysiek contact met de sollicitant hebt en wat minder afstand voelt dan bij een online sollicitatiegesprek. Wel verloopt een sollicitatiegesprek op afstand iets anders dan je gewend bent. Waar je normaal de sollicitant ophaalt en handen schud moet je nu met wat meer zaken rekening houden.
1. Informeer de sollicitant
Hoogstwaarschijnlijk zijn er bij jouw bedrijf een aantal richtlijnen opgesteld voor het werken op kantoor. Denk bijvoorbeeld aan het houden van anderhalve meter afstand en geen handen schudden. Informeer de sollicitant tijdig van de op jullie kantoor geldende richtlijnen, zo voorkom je misverstanden.
2. Voorbereiding van het gesprek
Om ervoor te zorgen dat de afstand wordt bewaard, kun je voorafgaand aan het gesprek alvast wat voorbereidingen treffen: wie zit waar en hoe doe je het met het ophalen van de sollicitant? Denk hierbij ook aan het ophalen van drinken en het afscheid. Uiteindelijk kom je met de juiste voorbereiding een heel eind en voelt het vrijwel als een normaal sollicitatiegesprek.
Een sollicitatiegesprek voeren in de buitenlucht
De gulden middenweg tussen een sollicitatiegesprek op anderhalve meter en een online sollicitatiegesprek, is het sollicitatiegesprek in de buitenlucht. Je hebt wel het fysieke contact maar zit niet in dezelfde ruimte.
Wandelend solliciteren? Voorbereiding is key!
Een sollicitatiegesprek in de buitenlucht vraagt net als een gesprek op kantoor om de nodige voorbereiding. Waar je normaal misschien gewend bent om het gesprek samen met een collega te voeren, is het nu misschien wat veel gevraagd om met z’n tweeën én de sollicitant een wandeling te maken. Bedenk je goed welke vragen je wilt gaan stellen en zorg ervoor dat je het cv hebt uitgeprint zodat je hier onderweg op kunt kijken.
Een sollicitatiegesprek in de buitenlucht is ideaal als kennismakingsgesprek omdat het gesprek plaatsvindt in een ongedwongen omgeving. Wel is het noodzakelijk om zelf in de gaten te houden dat je on-topic blijft en niet teveel wordt afgeleid door de mooie omgeving ;).
Een online sollicitatiegesprek voeren als werkgever
Een online sollicitatiegesprek, of videobellen, overbrugt de afstand. Je hebt, ondanks dat je niet bij elkaar aan tafel zit, persoonlijk contact omdat je elkaar via de webcam kunt zien. Op meerdere vlakken is een online sollicitatiegesprek hetzelfde als een fysiek gesprek. Maar er zijn ook een paar punten waarop de gesprekken van elkaar verschillen. In je voorbereiding en tijdens het gesprek kun je hiermee rekening houden om er zeker van te zijn dat het gesprek soepel verloopt. Deze 5 tips helpen je bij het voeren van een online sollicitatiegesprek als werkgever.
1. De juiste apparatuur & stabiele netwerkverbinding
Voor het videobellen is het belangrijk dat je over de juiste apparatuur beschikt. Je hebt in ieder geval een camera, microfoon, luidspreker of oordopjes nodig. Voor de online sollicitatiegesprek maak je gebruik van een platform waarmee je kunt videobellen. Google Hangout, Zoom, Skype en zelf Facetime zijn veelgebruikte platformen. Probeer het gekozen platform, in combinatie met de apparatuur, van tevoren uit zodat je tijdens de online sollicitatie niet voor verrassingen komt te staan. Verder heb je ook een stabiele, liefst bekabelde, internetverbinding nodig. Heb je geen bekabelde verbinding? Kies dan voor een ruimte waar je over stabiel draadloos internet beschikt. Zo valt de verbinding niet onverwachts weg tijdens het online sollicitatiegesprek.
2. Gespreksbevestiging
Voorafgaand aan het gesprek stuur je een gespreksbevestiging, hierin neem je op met wie het gesprek is, via welk platform, wanneer en hoe laat het gesprek is, en indien van toepassing dat jullie de kandidaat opbellen. Voor de sollicitant is een online sollicitatiegesprek misschien ook nieuw. Je kunt overwegen om in de bevestiging een aantal tips op te nemen voor de sollicitant of bijvoorbeeld naar een blog verwijzen hoe je als sollicitant een online sollicitatiegesprek voert.
3. Een rustige omgeving & achtergrond
Kies een ruimte waar je collega en jij niet gestoord worden zodat je rustig digitaal kunt solliciteren. Voor de sollicitant is het prettig als je voor een rustige achtergrond gaat zitten. Op die manier kan hij of zij zich op het gesprek concentreren en wordt hij of zij niet afgeleid door gebeurtenissen of mensen op de achtergrond. Let erop dat je niet met je rug naar het raam gaat zitten, hierdoor kun je een schaduw op je gezicht krijgen en daardoor ben je niet goed zichtbaar voor de sollicitant.
4. Een goede rolverdeling
Maak voorafgaand aan het gesprek een duidelijke rolverdeling met je collega. Wie behandelt welke onderdelen en wie stelt welke vragen tijdens het sollicitatiegesprek? Zo voorkomen je dat je elkaar onderbreekt. Bespreek ook het vervolg van de sollicitatie en wanneer jullie de kandidaat iets laten weten. Op die manier kun je dit nog tijdens de afronding van de online sollicitatie aan de kandidaat vertellen.
5. Een online sollicitatiegesprek
Voor zowel de sollicitanten als de werkgevers is een online sollicitatie in het begin even wennen. Zeker als je het nog niet vaker hebt gedaan. Stel de sollicitant op z’n gemak en vertel dat het niet erg is als er iets misgaat. Omdat je afhankelijk bent van de techniek kan er aan beide kanten iets misgaan. Maak het vooral bespreekbaar als er iets misgaat. Spreek ook af wat jullie doen als dit gebeurt. Vervolg je het gesprek bijvoorbeeld telefonisch? Zorg in dat geval dat jullie telefoonnummers hebben uitgewisseld.
Een online sollicitatiegesprek voeren als werkgever
Heb jij nog nooit een online sollicitatiegesprek gevoerd of wil je jouw werkwijze bespreken met een van onze &Work career partners? Neem dan contact met ons op. Wij denken graag met je mee over de beste aanpak en hoe jij het meeste uit de online sollicitatiegesprekken kunt halen als werkgever.
Tags: Sollicitatiegesprek, Sollicitatietips, Thuiswerken