Werkgevers: zo voer je een online sollicitatiegesprek


Digitaal solliciteren

In je zoektocht naar nieuw talent krijgen alle werkgevers te maken met verschillende soorten sollicitaties; zo zijn er sollicitanten die willen verhuizen voor jouw bedrijf of sollicitanten die solliciteren op een droombaan bij een buitenlandse vestiging van je bedrijf. Voor al die sollicitaties en omdat het soms efficiënter is om sollicitatie- of kennismakingsgesprek op afstand te voeren, is het ideaal als je dit via een online sollicitatiegesprek kunt doen.

Een online sollicitatiegesprek, of videobellen, overbrugt de afstand. Je hebt, ondanks dat je niet bij elkaar aan tafel zit, persoonlijk contact omdat je elkaar via de webcam kunt zien. Op meerdere vlakken is een online sollicitatiegesprek hetzelfde als een fysiek gesprek. Maar er zijn ook een paar punten waarop de gesprekken van elkaar verschillen. In je voorbereiding en tijdens het gesprek kun je hiermee rekening houden om er zeker van te zijn dat het gesprek soepel verloopt. Deze tips helpen je bij het voeren van een online sollicitatiegesprek.

1. De juiste apparatuur & stabiele netwerkverbinding

Voor het videobellen is het belangrijk dat je over de juiste apparatuur beschikt. Je hebt in ieder geval een camera, microfoon, luidspreker of oordopjes nodig. Voor de online sollicitatiegesprek maak je gebruik van een platform waarmee je kunt videobellen. Hangouts, Zoom en Skype zijn veelgebruikte platformen. Probeer het gekozen platform, in combinatie met de apparatuur, van tevoren uit zodat je tijdens de online sollicitatie niet voor verrassingen komt te staan. Verder heb je ook een stabiele, liefst bekabelde, internetverbinding nodig. Heb je geen bekabelde verbinding? Kies dan voor een ruimte waar je over stabiel draadloos internet beschikt. Zo valt de verbinding niet onverwachts weg tijdens het online sollicitatiegesprek.

2. Gespreksbevestiging

Voorafgaand aan het gesprek stuur je een gespreksbevestiging, hierin neem je op met wie het gesprek is, via welk platform, wanneer en hoe laat het gesprek is, en indien van toepassing dat jullie de kandidaat opbellen. Voor de sollicitant is een online sollicitatiegesprek misschien ook nieuw. Je kunt overwegen om in de bevestiging een aantal tips op te nemen voor de sollicitant of bijvoorbeeld naar een blog verwijzen hoe je als sollicitant een online sollicitatiegesprek voert.

3. Een rustige omgeving & achtergrond

Kies een ruimte waar je collega en jij niet gestoord worden zodat je rustig het sollicitatiegesprek kunt voeren. Voor de sollicitant is het prettig als je voor een rustige achtergrond gaat zitten. Op die manier kan hij of zij zich op het gesprek concentreren en wordt hij of zij niet afgeleid door gebeurtenissen of mensen op de achtergrond. Let erop dat je niet met je rug naar het raam gaat zitten, hierdoor kun je een schaduw op je gezicht krijgen en daardoor ben je niet goed zichtbaar voor de sollicitant.

4. Een goede rolverdeling

Maak voorafgaand aan het gesprek een duidelijke rolverdeling met je collega. Wie behandelt welke onderdelen en wie stelt welke vragen tijdens het sollicitatiegesprek? Zo voorkomen je dat je elkaar onderbreekt. Bespreek ook het vervolg van de sollicitatie en wanneer jullie de kandidaat iets laten weten. Op die manier kun je dit nog tijdens de afronding van de online sollicitatie aan de kandidaat vertellen.

5. Een online sollicitatie

Voor zowel de sollicitanten als de werkgevers is een online sollicitatie in het begin even wennen. Zeker als je het nog niet vaker hebt gedaan. Stel de sollicitant op z’n gemak en vertel dat het niet erg is als er iets misgaat. Omdat je afhankelijk bent van de techniek kan er aan beide kanten iets misgaan. Maak het vooral bespreekbaar als er iets misgaat. Spreek ook af wat jullie doen als dit gebeurt. Vervolg je het gesprek bijvoorbeeld telefonisch? Zorg in dat geval dat jullie telefoonnummers hebben uitgewisseld.

Heb jij nog nooit een online sollicitatiegesprek gevoerd of wil je jouw werkwijze bespreken met een van onze &Work career partners? Neem dan contact met ons op. Wij denken graag met je mee over de beste aanpak en hoe jij het meeste uit de online sollicitatiegesprekken kunt halen.

Tags: , ,