Zorg jij goed voor je developers? 5 inspirerende voorbeelden

Een willekeurige doordeweekse morgen, 8:30. Je bent zelf al een tijdje op kantoor. Eén voor één druppelen je developers binnen. Een deel zit al op zijn plek, van anderen weet je dat ze altijd nét op tijd of nét te laat komen. Je ICT-team is van grote waarde voor je organisatie; het zijn de raspaarden uit je stal. Maar vinden ze het eigenlijk nog wel leuk genoeg bij jouw bedrijf? En wat kun je doen om te zorgen dat je ICT’ers elke dag met een nog bredere glimlach binnenkomen? 5 bekende techbedrijven geven het goede voorbeeld.

Er zijn nogal wat dingen die invloed hebben op het gevoel waarmee je team ’s ochtends thuis de deur uit gaat. Natuurlijk is het werk zelf één van de belangrijkste factoren voor tevredenheid. En ja, ook het salaris en de aanvullende voorwaarden wegen zwaar mee.

Maar een ander, meer informeel element is minstens zo belangrijk: je bedrijfscultuur.

Aangename bedrijfscultuur als kernwaarde

Je bedrijfscultuur komt tot uiting in de dagelijkse gang van zaken en de manier waarop mensen binnen je bedrijf met elkaar omgaan. De voornaamste factoren die bepalen hoe je bedrijfscultuur eruit ziet, zijn:
– Je bedrijfsvisie: wat is het doel en op welke manier ga je dit bereiken?
– De werksfeer: hoe ga je met elkaar en je werk om?
– Het DNA of de identiteit van je bedrijf (onveranderbaar): wat voor mensen werken er?
Voor developers is je bedrijfscultuur minstens zo belangrijk als een goed salaris. Ze hebben de banen vaak voor het uitkiezen, dus waarom zouden ze ergens gaan werken waar ze zich niet compleet op hun gemak voelen?

Succesvoller door een positieve vibe

Een aangename bedrijfscultuur zorgt voor gemotiveerde werknemers; dat leidt weer tot grotere productiviteit – en het uiteindelijke resultaat is een succesvollere organisatie. Onderzoek heeft daarnaast al lang uitgewezen dat je door ontspanning op de juiste momenten efficiënter gaat werken.
Onderdeel van je bedrijfscultuur zijn de bijzondere, gekke of leuke dingen die je doet; met of voor je team. Dit is niet hét belangrijkste element, maar wel een onmisbare factor.

Van foodtrucks tot T-shirts

Maar wat doen bedrijven dan zoal voor hun werknemers? Soms is het eenvoudiger dan je denkt; in andere gevallen moet je wat meer moeite doen. Deze 5 tech-bedrijven bedachten een bijzondere manier om hun team scherp en gemotiveerd te houden.

1. LinkedIn: een volle buik bij je favoriete foodtruck

Bij het hoofdkantoor van LinkedIn, in San Francisco, komt elke vrijdag een aantal foodtrucks de parkeerplaats oprijden. Hier kunnen alle medewerkers gratis hun hongerige magen vullen. Omdat iedereen daar natuurlijk graag gebruik van maakt, ontstaan elke vrijdag lange rijen. Met spelletjes en wedstrijdjes kun je een plek vooraan in de rij winnen. Klinkt goed, toch?

Overigens is er bij LinkedIn ook elke dag al een gratis lunch voor werknemers, dus écht honger hebben ze daar sowieso niet.

2. Dropbox: een week lekker prutsen

Bij Dropbox werken alle teams elk jaar een week lang niet aan reguliere projecten. Iedereen krijgt tijdens deze hack week de mogelijkheid ‘los te gaan’ en zonder enige beperking  te werken aan waar ze maar zin in hebben. Dat is vaak iets grappigs of onbenulligs, zoals een programmaatje of een apparaatje dat geen enkel nut heeft. Soms komen er zomaar briljante dingen uit, maar dat is niet het doel.

De kern van het idee is dat developers en andere specialisten even op een heel andere manier werken, iets nieuws proberen en de gelegenheid krijgen hun creativiteit de vrije loop te laten.

3. Quora: op vakantie geweest? Trakteren!

Bij vraag-en-antwoord-website Quora, beheerd vanuit California, creëren ze op een originele manier interactie tussen het personeel; ze noemen het vacation tax. Iedereen die op vakantie geweest is, brengt iets lekkers mee uit het land of het gebied waar hij of zij op vakantie was, als traktatie voor collega’s. Een simpele, maar effectieve wijze om teamleden op een informele manier met elkaar in contact te brengen, verhalen te laten delen en samen nieuwe dingen te laten proberen.

Ze hebben het bij Quora trouwens überhaupt goed voor met hun medewerkers: wie dat wil kan twee keer per week een massage krijgen op kantoor.

4. Palantir: elke maand unieke T-shirts

Bij de Amerikaanse softwareontwikkelaar Palantir hebben ze weer een heel andere draai gegeven aan het idee ‘je personeel motiveren’. Elke maand vieren ze het uitbrengen van de nieuwste software-update. Niet met een stukje taart, maar met een unieke serie T-shirts waarop de naam van de uitgebrachte software staat. Hoe langer je bij het bedrijf werkt, hoe meer T-shirts je kunt sparen. Het personeel van Palantir ziet ze als echte collector’s items.

Het uitbrengen van nieuwe software is zo voor alle medewerkers nog  meer een moment van trots geworden. Een originele manier om je personeel te betrekken bij wat je bedrijf doet.

5. Softwire: muziekles op kantoor

Je kunt medewerkers natuurlijk ook blij maken door ze de mogelijkheid te bieden iets te leren. En dan hebben we het niet over werkgerelateerde educatie. Softwareontwikkelaar Softwire, gevestigd in Londen en Bristol, biedt haar medewerkers gratis drum- en zangles aan. Op kantoor! Muziek maken biedt ontspanning en leert je buiten je comfortzone te treden.
Omdat niet iederéén zin heeft om muziek te maken, organiseert Softwire ook alternatieve activiteiten. Zo is er voor de liefhebbers een cursus sushi maken.

Overdreven? Hou het simpel

Met regelmaat een handvol foodtrucks laten opdraven of je developers een week lang hun gang laten gaan is misschien voor jouw bedrijf wat te hoog gegrepen. Begrijpelijk. Het hoeft ook helemaal niet zo spectaculair.
Hoe afgezaagd het ook klinkt: een tafeltennistafel of een bar (uiteraard met gratis bier) is al een mooie eerste stap. Dergelijke simpele dingen hebben écht direct positieve invloed. Ook teamuitjes zijn erg goed voor de sfeer. Als je deze vaker dan twee keer per jaar organiseert, ben je al een heel eind op weg.
Overigens toont het voorbeeld van Quora dat je helemaal niet altijd geld hoeft uit te geven om iets leuks te laten plaatsvinden. Originele, ludieke acties kunnen enorm sfeerverhogend zijn en de band tussen teamleden (en directie) versterken.
Als je developers ‘werk’ niet alleen met ‘werken’ associëren, komen ze ’s ochtends nóg gemotiveerder binnen. En daar wordt iedereen vrolijk van.
Zorg je goed voor je personeel en ben je aan het uitbreiden? Kijk dan op &Work zakelijk wat we voor je kunnen betekenen.

Tags: ,

Laat je vacaturetekst gratis checken

Gratis vacaturecheck

Zo vind je sneller de juiste mensen

  • Gratis tips van specialisten
  • Pakkende vacaturetekst
  • 12+ jaar ervaring

Laat je vacaturetekst checken

Plaats je vacatures op &Work
Plaats je vacatures op &Work

Direct talent vinden?

Wil jij direct het juiste talent voor jouw bedrijf vinden? Plaats je vacature op &Work en we nemen contact met je op.

Vacature plaatsen