Frameworks en toolkits: wat zijn de 10 populairste?

Developers

Developers werken in een wereld vol Engelse termen. Developer is er zelf natuurlijk zo eentje. Sommige termen zijn moeilijk uit te leggen aan iemand die niet zo thuis is in die wereld, terwijl andere juist heel logisch zijn. In welke categorieën de termen framework en toolkit vallen, mag je zelf bepalen. We stellen je graag de 10 bij programmeurs meest geliefde frameworks voor. 

Bekijk alle vacatures van &Work >

1. Laravel

Laravel is een vrij recent ontwikkeld PHP-framework; het werd in 2011 gepresenteerd als een geavanceerder alternatief voor CodeIgniter. Al snel waren developers razend enthousiast over dit framework. Inmiddels wordt Laravel wereldwijd door veel developers gebruikt.
Dankzij duidelijke, gedetailleerde richtlijnen is het framework ook erg geschikt voor onervaren programmeurs. Een scala aan eenvoudig toe te passen functies zorgt ervoor dat Laravel in korte tijd een populair framework voor de bouw van webapplicaties is geworden. Een bekende website waarvoor Laravel gebruikt is, is die van Fox Sports Nederland.

2. Ruby on Rails

Ruby on Rails (door developers vaak ‘Rails’ genoemd) is een framework voor webapplicaties, geschreven in de in Japan ontwikkelde programmeertaal Ruby. Het framework is open-source en is derhalve sinds de introductie in 2004 door duizenden developers verder ontwikkeld.

Belangrijke kenmerken van Ruby on Rails zijn de relatieve eenvoud en snelheid waarmee webapplicaties gemaakt kunnen worden. Dit komt voor een groot deel door het feit dat programmeurs binnen dit framework weinig handmatig hoeven te configureren en minder code hoeven te schrijven dan in andere frameworks. De makers van Ruby on Rails gaan er dan ook prat op dat ze developers ‘blij maken’. Veel start-ups, maar ook bekende websites als Twitter en Airbnb maken er gebruik van.

 3. Django

Het in 2005 geïntroduceerde Django is een framework dat gebruikt wordt om websites mee te bouwen. Het is geschreven in de programmeertaal Python en is open-source. Django is vooral geschikt voor websites die veel gebruik maken van databases. Een grote online community toont de populariteit van Django onder developers aan.
Bij het bouwen van een website met Django moet door developers alles geconfigureerd worden; dit vereist de nodige kennis en kost behoorlijk wat tijd. Social media-websites Pinterest en Instagram maken gebruik van Django. Eén van de grootste kranten ter wereld, The Washington Post, heeft haar website zelfs volledig gebouwd binnen dit framework.

4. Symfony

Ook Symfony is een PHP-framework, vooral geschikt voor het bouwen van grote applicaties en websites. Grote bedrijven met uitgebreide websites maken veel gebruik van Symfony, maar ook voor kleinere projecten kan dit framework gebruikt worden. Symfony kan zowel bij front-end- als back-end-ontwikkeling ingezet worden; het is een zogenaamd full-stack framework. Je kunt er dus een volledige website mee bouwen, maar even goed alleen de back-end van een website die verder binnen een ander framework is ontwikkeld.
Doordat Symfony een krachtig framework met talloze functies is, kost het wel de nodige tijd om het goed onder de knie te krijgen. Onder meer de website van muziekdienst Spotify is gebouwd met behulp van Symfony.

5. CodeIgniter

Op softwaregebied gaan ontwikkelingen snel. In dat licht bezien is het in 2006 geïntroduceerde CodeIgniter een relatief oud framework. Desondanks is het ook vandaag nog een van de meest gebruikte frameworks onder PHP-developers.
CodeIgniter is een snel en ‘licht’ framework, geschikt voor het bouwen van kleine tot middelgrote websites. Ook beginnende developers kunnen er goed mee uit de voeten, dankzij de gebruiksvriendelijke opzet. Doordat het een open-source-framework is, hebben ontwikkelaars de mogelijkheid zelf wijzigingen in de software aan te brengen.

6. CakePHP

Developers likken hun vingers bij af bij CakePHP. Het in 2005 gepresenteerde framework is gratis en open-source, en werkt – maar dat had je zelf ook al bedacht – met PHP. Je kunt met CakePHP applicaties ontwikkelen en in relatief korte tijd een volledige website bouwen. Het is voor developers niet erg ingewikkeld om het werken met dit framework te leren. Daarnaast zorgt de grote hoeveelheid online beschikbare documentatie en de grote community ervoor dat er altijd hulp voorhanden is.
CakePHP dankt zijn populariteit mede aan het feit dat het framework snel ‘snapt’ wat een programmeur bedoelt. Code hoeft niet tot in detail uitgeschreven te worden. Met CakePHP hoeft verder geen ingewikkelde architectuur ontworpen te worden voor applicaties. Het framework knapt zelf het vuile werk voor je op. Een fraai voorbeeld van een website die met CakePHP gebouwd is, is die van muziekmagazine OOR.

 7. React

Eigenlijk is React geen framework, maar een JavaScript-bibliotheek. Toch hoort deze naam thuis in dit lijstje. React wordt onderhouden door de developers van Facebook. Met dit in korte tijd erg populair geworden concept kun je soepele, strakke, interactieve user interfaces voor websites maken. React werkt met componenten, waarbij in het geval van een probleem simpelweg het betreffende component van de website aangepast kan worden.
We hebben hier niet genoeg ruimte om diep in te gaan op wat React zo bijzonder maakt, maar het feit dat de populariteit onder developers dit jaar spectaculair groeide, zegt genoeg. React wordt in principe gebruikt in combinatie met een echt framework. Vaak bezochte websites als die van de BBC, Dropbox, Facebook, IMDb en Netflix zijn al overgoten met een React-sausje.

8. AngularJS

Het JavaScript-framework AngularJS werd gelanceerd in 2009 en is een open-source-framework. Voor het ontwikkelen van single-page webapplicaties is dit één van de meest gebruikte frameworks. Een innovatief kenmerk van AngularJS is two-way databinding. Zonder al te technisch te worden: gegevens worden hierbij automatisch tweezijdig aangepast, zowel aan de voorkant als aan de achterkant. Dit scheelt developers een hoop werk.
AngularJS wordt beheerd door Google en heeft een grote online community. Informatie en handleidingen vinden over dit framework is hierdoor erg simpel. Doordat er vaak nieuwe tools worden gemaakt, kunnen developers steeds efficiënter werken met dit framework. Veel grote en bekende websites gebruiken AngularJS, bijvoorbeeld Nasdaq, Tinder, Amazon en Ryanair.

9. Bootstrap

Het door Twitter ontwikkelde Bootstrap is een gratis open-source-framework dat speciaal bedoeld is voor het bouwen van mobile-first websites: websites die specifiek gemaakt worden om te openen op je smartphone. Wereldwijd maken miljoenen websites gebruik van dit framework. Een groot pluspunt van Bootstrap is de mogelijkheid om HTML, CSS en JavaScript vloeiend naast elkaar te laten functioneren. Bootstrap is momenteel wereldwijd het meest gebruikte front-end-framework en is voornamelijk gericht op de user interface (UI). Objecten als buttons, formulieren, links en kolommen kunnen gemakkelijk worden geïmplementeerd.
Met name bij het bouwen van eenduidige websites, zoals bijvoorbeeld landingspagina’s, websites met productdemo’s en mobiele app-websites is Bootstrap bijzonder handig. De websites van NASA, FIFA en Rotten Tomatoes behoren tot de gebruikers van Bootstrap.

10. .NET Framework

.NET Framework (uitgesproken als ‘dot net’) werd vanaf het eind van de vorige eeuw ontwikkeld door Microsoft, als onderdeel van het .NET-platform. De eerste versie werd in 2002 gepresenteerd. .NET Framework is gericht op het programmeren voor Windows-omgevingen en –applicaties. Met het framework kunnen zowel desktopapplicaties als webapplicaties gemaakt worden.
Programma’s in .NET Framework worden tot een ‘tussentaal’ gecompileerd (Common Intermediate Language of CIL), die door de Runtime Engine van het framework vertaald wordt tot machinetaal. Hierdoor zijn veel verschillende programmeertalen geschikt voor .NET. Er zijn talen die specifiek geschreven zijn voor gebruik met .NET Framework (bijvoorbeeld C# en C++), maar ook talen die een aparte versie hebben die geschikt is voor dit framework.

Tags: ,